Wat betekent uw naam?
Hier vindt u duizenden namen en hun betekenis.
De namen zijn alfabetisch gerangschikt.

 

Id Afgeleid van de Germaanse stam 'itis', met de betekenis 'werkzaam, verandering, vernieuwing, maagd'. Komt in een aantal namen voor. Verwante elementen zijn: iet, it en yt. Hierover is helaas niets bekend.
Ida, Ietje, Itsje, Ijtsje, Ido, Ietse, Ijdo, Ijtse. Afgeleid van het Germaanse 'id', met de betekenis 'verandering, werkzaam'. De naam betekent waarschijnlijk: de ijverige. De naam is vooral bekend van de actrice IJda Andrea.
Ignatius, Ignaas, Naas, Ignacio (Ital), Inigo (Sp), Ignatia. Afgeleid van het Latijnse ignis: vurig. De naam betekent mogelijk; de vurige, de begeesterde. Op 1 februari is er een feestdag ter ere van Ignatius, in de 2de eeuw een martelaar uit Antiochie.
IJsbrand, Isbrand, Ysbrande; IJsbranda. Afgeleid van het Germaanse eis-; ijzer en -brand; zwaard. De betekenis is dus: ijzeren zwaard.  
Ilke, Ijlke Waarschijnlijk afgeleid van het Germaanse 'id', met de betekenis 'verandering, werkzaam'. De naam zou dus betekenen: de ijverige. Voornamelijk in Groningen en Friesland gebruikelijke namen.
ImmanuŽl, Emanuel, Maan, Manuel (Sp), Mendel (Du), Imanuela, Manuela (Sp), Manuelita (Sp). Afgeleid van het Hebreeuws met de betekenis: God zij met ons. De naam is vooral bekend van Immanuel, in de bijbel de naam die de profeet Jesaja aan de Messias gaf (Jes. 7:14 e.v.). .
Ina, Ine, Ineke, Iny. Afgeleid van vrouwennamen eindigend op -ina, zoals Catarina, Klazina, enz. Hierover is helaas niets bekend.
Ingeborg, Inge, Ingebarg. Van Scandinavische herkomst met de mogelijke betekenis: door de goden beschermd. Hierover is helaas niets bekend.
Ingmar, Ingwar (Scand), Igor (Russ). Afgeleid van het Germaans met de mogelijke betekenis: (door de goden) vermaard, of (door de goden) beschermd. Voornamelijk in Scandinavie en Rusland voorkomende naam.
Ingrid, Inger (Scand). Van Scandinavische herkomst met de mogelijke betekenis: goddelijke ruiter. De naam is vooral bekend van Ingrid, in de Germaanse mythologie een der walkuren. Vooral in de Scandinavische landen voorkomende naam.

 

Irene, Irena, Irenea, Irene (Fr), Rene (Du), Ireneus, Irťnť (Fr). Afgeleid van het Griekse 'eirene', met de betekenis 'vrede', of van 'eirenaios', met de betekenis; de vredelievende. De naam is vooral bekend van Irene, in de Griekse mythologie dochter van Zeus en Themis, godin van de vrede. Het is tevens de naam van een Nederlandse Prinses, welke zich uit het koninklijk huis heeft teruggetrokken.
Iris Afgeleid van het Griekse 'iris', met de betekenis; regenboog. De naam is vooral bekend van Iris, in de Griekse mythologie de bode der goden.
Isaak, Ies, Izašk, Izak, Sacco, Sakke, Sjaak. Afgeleid van het Hebreeuws met de betekenis: God moge toelachen. De naam is vooral bekend van Isaak, in de bijbel de zoon van Abraham en Sara welke laatstgenoemde bij de aankondiging van haar zoon in haar ouderdom hem deze naam gaf (Gen. 16: 12 e.v.).
Isabella, Bella, Belle, Izabella, Isabeau (Fr). Waarschijnlijk ontstaan uit Spaanse en Franse vormen van Elizabeth. Afgeleid van het Hebreeuws, met de betekenis: God is mijn eed. Voornamelijk in Frankrijk, Spanje en Schotland voorkomende naam.
Isidorus, Door, Isidoor, Isedoor, Isidore (Fr - Eng), Isadora. Afgeleid van het Grieks met de betekenis: door Isis (Egyptische godin van de vruchtbaarheid) geschonken. Op 19 mei is er een feestdag ter ere van de Heilige Isidorus, een martelaar uit de 9de eeuw.
Isolde, Isolda, Iseult (Fr), Iseut (Fr), Isotta (Ital). Afgeleid van het Germaanse 'eis', met de betekenis 'ijzer', en 'iiald', met de betekenis 'heersen'. De naam betekent dus: heersend met vaste hand. De naam is vooral bekend van Isolde, een van de hoofdpersonen in de middeleeuwse romance Tristan en Isolde waarnaar Wagner zijn gelijknamige opera componeerde.
Ivo, Ive, Ijf, Yves (Fr), Iefje, Ijfke, Ivonne, Yvonne, Yvette (Fr). Afgeleid van het Germaans met de mogelijke betekenis: de boog, de wilgetak, de buigzame. Op 19 mei is er een feestdag ter ere van Ivo, in de 12de eeuw een Franse weldoener der armen.

Terug naar het namen alfabet