Het magisch wiel


Het magische wiel was een symbolische voorstelling van het levenspad en werd gebruikt voor praktische en spirituele doeleinden.

Er waren kleine verschillen in gebruik, maar de betekenis was voor alle stammen gelijk.
Op zoek naar spirituele harmonie wordt het wiel in New-Age kringen tegenwoordig weer op grote schaal gebruikt.

Geschiedenis:

Volgens de stamhoofden was elke plek van de aarde heilig en verbonden met een levend wezen.
Als gevolg daarvan moest ook de ruimte worden gerespecteerd: die vereiste ceremoniele toewijding.
Het magische wiel was een symbool van deze relatie met de ruimte en de natuur en tevens de heilige schakel tussen de aarde en het leven en de spirituele vormen op aarde.
Er ontwikkelden zich liederen en dansen rondom het wiel als hulpmiddelen voor het harmoniseren van de natuurlijke loop der dingen, de 'kring van de kracht', of heilige 'hoop van het leven'.
Deze rituelen hielpen ook de wereld van de geesten te behagen en de energieŽn van mensen en dieren te verzamelen.

Het maken van een wiel:

Het magische wiel kon van alles zijn: een enorme constructie van steen, een kleinere, tijdelijke constructie waar een stam zijn tenten opzette of een gegraveerd patroon op een voorwerp zoals een trommel.
De oorspronkelijke vorm was een cirkel met radiale spaken waarbij de 4 grootste stenen op de kardinale punten van het kompas werden geplaatst.
De zuidsteen, die de plaats van het kind moest voorstellen, werd het eerst geplaatst.
Daarna volgde de wetsteen, vervolgens de Noordsteen en tot slot de ooststeen.
De radiale spaken markeerden drie segmenten tussen elk punt van het kompas, wat neerkwam op een totaal van 12 segmenten.
Het geheel werd overeenkomstig de positie van de bron aan de horizon tijdens zonsopgang en zonsondergang uitgelijnd van oost naar west.
Elke segment had een betekenis die een subtiele analyse van het menselijk karakter toonde.

De aardwandeling:

De aardwandeling was een fysieke en spirituele route om het wiel heen, zodat alle segmenten er aan te pas kwamen en hun symbolische betekenis kon worden ervaren.
Het pas was gebaseerd op het besef dat ieder individu op elke spaak van het magische wiel moest staan en de betekenis ervan moest begrijpen.
Het volgen van het pad van het zuiden naar het noorden en vervolgens van het oosten naar het westen, leidde het individu via de ervaring van de dood ("goede rode weg') naar de wereld van de grootvaders en grootmoeders ("blauwe of zwarte weg').


~ Gerard Lenting ~


Naar de top van deze pagina