KLEUR:zeegroen  METAAL:platinum  ELEMENT:water

Het sterrenbeeld Vissen wordt beheerst door de planeet Neptunus.
Besluiteloosheid, misleiding en zich maar al te graag opstellen als martelaar zijn de negatieve karaktertrekken van Vissen.
De goede eigenschappen zijn dat Vissen gevoelig zijn voor de verlangens van anderen en idealisme nastreven.
De levensles van Vissen is dat zij moeten leren hun creatieve verbeeldingskracht ook in het voordeel van anderen te gebruiken en niet alleen voor zichzelf.

Het symbool Vissen laat twee vissen zien, waarvan er één tegen de stroom opzwemt; dit symboliseert dat Vissen hun best doen om over de negatieve aspecten en gebeurtenissen in hun leven heen te stappen door te zoeken naar inspiratie, maar deze tegelijkertijd met anderen willen delen.
Wellicht stellen zij te hoge eisen aan zichzelf en aan anderen.
De andere vis die met de stroom in naar beneden zwemt, suggereert dat iedereen met de nodige inspanning op een gegeven moment belandt op het punt dat hij wil bereiken.
Deze vis heeft geen doel of ambitie; de vis die tegen de stroom opzwemt wel, maar kan daar zo mee bezig zijn dat hij op een gegeven moment zijn doel totaal voorbijschiet.

Deze tegenstelling laat het karakter van Vissen zien die enerzijds hun koers nauwgezet uitstippelen, terwijl zij aan de andere kant denken: ach, waarom eigenlijk ook?
Door de innerlijke onrust die dan ontstaat, geven Vissen de ander vaak allerlei verschillende indrukken: van oprechte altruïst tot subtiele manipulator, van mysterieuze persoonlijkheid tot buitenbeentje.
De oorzaak van deze misleidende impressies is hun innerlijke gevoel dat alles één is en één alles.
Zo kunnen Vissen alles doen en iedereen zijn.
Met andere woorden, zij kunnen alles betekenen voor de ander.

Vissen hebben een liefhebbende en symphatieke persoonlijkheid, maar in plaats van de hele wereld te laten zien hoe zachtaardig zij zijn, hebben zij vele manieren gevonden om hun immense kwetsbaarheid en sentimentaliteit te camoufleren.
Dit is dezelfde eigenschap waarmee zij, door onder meer gebruik te maken van metaforen, anderen die hun hulp vragen, een beter inzicht te geven in bepaalde situaties.

Vissen zijn goede en vooral liefhebbende ouders en door hun gevoeligheid begrijpen ze de emotionele behoeften van hun kinderen.
Sommige Vissen zijn geen ideale levenspartner, omdat ze het moeilijk vinden om hun favoriete spel van het flirten en de daarmee gepaard gaande egostrelende aandacht van de andere sekse, op te geven.
Het is moeilijk voor Vissen om aan de gevoelens, op welk gebied dan ook, van hun partner te beantwoorden.
Zij voelen zich gevangen in een net en hebben daarbij de angst om betrapt te worden.

Vissen begrijpen anderen én zichzelf beter dan welk ander sterrenbeeld dan ook.
Dit is ook het teken van de ware en begaafde mysticus.
Zij zijn begrijpend en laten anderen in hun waarde.
Hoewel Vissen soms wel over de handelingen en daden van anderen commentaar leveren of klagen, zullen ze die uiteindelijk wel accepteren om zo iedereen het recht te geven te leven zoals ze dat zelf willen.
Vissen spelen graag de rol van underdog en zijn een kampioen in het verliezen.
Dat roept bij hen de herinnering op dat vreugde en verdriet één zijn en dat gevoeligheid een synoniem is van lijden.Uw sterrenbeeld uitgelegd

RamStierTweelingKreeftLeeuwMaagdWeegschaalSchorpioenBoogschutterSteenbokWatermanVissen